Ladies: Frequently Asked Obs/Gyn Questions & their Answers

Due to repeated questions being asked by different persons about certain conditions, we have decided to compile together all these questions and their answers, so that you can easily access them.

This page would be continually updated.

Obstetrics & Gynaecology Questions & Answers From Readers.

1: Hello Doctor, Good evening, please I need your advice on this issue, someone I know that just got married, she’s pregnant & went to antenatal where she did genotype test it shows she’s AS. Previous test showed AA, Her hubby is AS, please I need your advice on how to go about this.

Answer: Good evening, Thanks for reaching out. I’d advise the couple to go to another reputable laboratory & re-do their genotypes immediately since she’s getting something different from what it was in the past.
Please share the outcome of that with me.

Yours in good health. Click here to read more about Genotype & marriage

2. Hello Doctor, I have been having cheese like vaginal discharge repeatedly over the past one year. It is also itchy and makes me sore. I was told it was Candida infection. I have used different antibiotics and it is not clearing. What do I do?

Answer: Candidiasis is a yeast/fungal infection not a bacterial infection, antibiotics are not drugs of choice & abuse of antibiotics can worsen it. Antifungal medications are for fungal infections. Repeated candidiasis may be a pointer to an underlying condition. 
See your doctor

3. Hello good morning ma’am, Please I had an emergency CS in June 2018, I’ll like to know when is safe to conceive again and how do i naturally conceive a baby boy as we planned for just 2 kids.
Thank you.

Answer: Hello, Thanks for reaching out. It is safer to wait 18 to 24 months after last Cesarean section. There is no 100% natural full proof method of gender selection (boy or girl). I hope this answers your question.

Yours in good health. Click here to read more on Fertility & conception.

4. Hello Doc, hope you’re staying safe. When will you be discussing the effect of thyroid defect on pregnancy.

Answer: Hello and thanks for reaching out. I will develop it and add thyroid disease in pregnancy to our upcoming topics.

5. Good evening. I’ve a patient who said she hasn’t seen her period for over a month or two. She claims it happened when her dad died and then recently now. What could be the cause?

Answer: Hello, Thanks for reaching out.
Emotional and physical stress can shut down the brain axis that controls menses. Make sure you rule out pregnancy first though. It’s also a cause of missed period.

Yours in good health. Click here to See possible causes of Missed period without pregnancy.

6. Good afternoon Doctor, Please I have some questions to ask. I have done a pregnancy test and its negative and I am yet to see my period. I missed my period since last month. Please what can be the cause. Thanks

Answer: Good day ma’am, Thank you for reaching out.
When was your last menses(day 1)? How many days after your last menses is today? If it still within 35 days, it is still within normal range. Please send a feedback on the number of days.

7. Hi good afternoon, Thank you so much for this platform. I went with my husband to the hospital early this month and he was asked to do a urine swab test that came in with results of moderate staphylococcus aureus.

I went to hospital and had urine swab test that showed I have moderate staph and albican candidiasis. We have taken treatments of injection and drugs. But could this be a reason for no pregnancy.?

Answer: Good day ma’am, Thanks for reaching out. The result of the tests carried out on you and your husband is not the reason you are not achieving pregnancy. There are many causes of delay in achieving pregnancy that may be from you/ your husband. See more on causes of delay in pregnancy here.

8. Hello doc, Hope you are keeping safe. My question is how long does it take to conceive after a miscarriage? Can I start monitoring and following up once I see my period?

Answer: Good day ma’am. Thank you for reaching out. I am sorry for your loss and I wish you love and light❤. It is best to wait for at least 3 months for your body to recover. While the causes of most miscarriages are unknown.

This resting period can be used to check and treat yourself for any underlying medical condition that may put you at risk of another miscarriage. See possible causes of Miscarriage here.

Yours in good health

You can ask your questions below via comment, and we would get back to you or you could also ask on twitter via @naijaobgyn

Authors

  • Obasi Chinedu David attended the College of Medicine, University of Nigeria Teaching Hospital, in ituku-ozalla, Enugu state, Nigeria.

Leave a Reply

Scroll to Top